Vleestest

Onze vleestest (CarnoCheck®) is een DNA test welke door middel van een zgn. microarray test (DNA Chips) de aanwezigheid van een 8-tal verschillende diersoorten gelijktijdig kan aantonen. Dit zorgt voor een snelle en betrouwbare kwaliteitscontrole op etenswaren en versterkt daarmee het vertrouwen van de consument.

Met de vleestest kan de aanwezigheid van materiaal van onderstaande dieren in etenswaren gedetecteerd worden in zowel rauw als in geheel of gedeeltelijk voorbereide producten.
 • Paard (Equus caballus).
 • Koe (Bos Taurus).
 • Varken (Sus scrofa).
 • Schaap (Ovis aries).
 • Geit (Capra hircus).
 • Ezel (Equus asinus).
 • Kip (Gallus gallus).
 • Kalkoen (Meleagris gallopavo).
De detectiegrens is, afhankelijk van het bereidingsproces, 0,05-1% en is daarmee voldoende om ook geringe sporen van de bovengenoemde dierlijke producten aan te kunnen tonen. De detectie is gebaseerd op soortspecifieke verschillen in de sequentie van het cytochrome b (cyt b) gen. Na extractie van het DNA en opvolgende amplificatie van de desbetreffende gen sequenties (389 nucleotide fragment) worden de Cy5 gelabelde fragmenten gehybridiseerd op een DNA-Chip welke vervolgens in een microarray scanner wordt geanalyseerd.Voor gekookte vleeswaren worden de volgende detectiegrenzen aangehouden: paard: 0,05%, rund: 0,05%, varken: 0,05%, schaap: 0,13%, geit: 0,1%, ezel: 0,35%, kip: 0,16% en kalkoen, 0,1%. Ons testsysteem is zodanig ontwikkeld dat diverse ingebouwde controlereacties iedere stap in de testprocedure monitoren. Samen met de speciaal ontwikkelde software wordt daarmee een eenduidige eindevaluatie van de testuitslag gegarandeerd. 

Wie kan de vleestest aanvragen?

De test wordt aangeboden aan de vleesverwerkende industrie, keurmeesters, supermarkten en particulieren.

Hoeveel vleestesten kunnen er aangevraagd worden?

U kunt zoveel testen aanvragen als u wilt, er geldt echter wel een minimum van 5 testen per aanvraag. Een aanvraag van minder dan 5 testen kunnen wij helaas niet in behandeling nemen.

De procedure gaat als volgt in zijn werk:

 1. U vraagt de vleestest aan d.m.v. het online aanvraagformulier.
 2. Wij nemen contact met u op en geven instructies over het aanleveren van het testmateriaal.
 3. Na ontvangst van uw materiaal, wordt in het laboratorium de bepaling uitgevoerd.
 4. De uitslag van de vleestest, advies over de eventueel te ondernemen stappen en de factuur sturen wij u vervolgens per post of e-mail.
Totale kosten per vleestest: € 98,50 excl. BTW

Weekend service:
Wij bieden ook weekend- en feestdagen service aan.