Nieuws archief

NIEUW: Covid-19 sneltest

Deze test is voor ieder die wil weten of hij/ zij in aanraking is geweest met het Covid-19 virus. Blijf niet in onzekerheid maar laat een sneltest doen om zekerheid te hebben en bij een negatieve uitslag direct weer normaal te kunnen functioneren. Om in de groeiende behoefte aan betrouwbare sneltesten voor Covid-19 te kunnen voorzien, hebben wij besloten om een test aan te bieden waarbij binnen een half uur na afname zekerheid bestaat of u wel/ niet drager bent van het virus.
05-12-2020

MRSA testen niet meer leverbaar

Wegens een verandering in de bedrijfsvoering van Benilabs, worden de MRSA testen niet meer aangeboden. U kunt deze test derhalve niet meer aanvragen. Onze welgemeende excuses voor het ongemak.
10-04-2018

Parasiet mogelijk verantwoordelijk voor bepaalde vormen van Alzheimer, Parkinson, Epilepsie en hersentumoren

Naar schatting is ongeveer 1/3 van de wereldbevolking besmet met de parasiet Toxoplasma gondii, verantwoordelijk voor toxoplasmose. In een op 13 september 2017 gepubliceerde studie (Scientific Reports 7, Article number: 11496 (2017) doi:10.1038/s41598-017-10675-6) wordt een mogelijke relatie tussen
toxoplasmose en Alzheimer, Parkinson, epilepsie en bepaalde hersentumoren beschreven.
15-09-2017

MRSA op kinderafdeling in Medisch Centrum Leeuwarden ontdekt

De afdeling Neonatologie en Kindergeneeskunde van het Medisch Centrum Leeuwarden moest recent ontruimd worden omdat een zestal patiëntjes besmet bleken met MRSA. De screening van risicopatiënten op MRSA levert in het algemeen goede resultaten op.

Omdat de MRSA zeer gemakkelijk verspreid wordt, lijkt het niet overbodig om ook een screening van nieuwe bezoekers met een verhoogd risico op dragerschap van MRSA in te stellen of daar eventueel gepaste voorzorgsmaatregelen voor in te voeren. Niet alleen het ziekenhuis heeft daarin een verantwoordelijkheid maar mijns inziens ook de passanten. Lees meer over MRSA en de gevolgen ervan.
08-08-2017

Fipronil schandaal: hoe zit het eigenlijk met het kippenvlees?

Miljoenen eieren vervuild met Fipronil
De afgelopen dagen staat het nieuws bol van de berichtgeving omtrent het Fipronil schandaal. Fipronil is een middel dat vaak gebruikt wordt in anti-luizen middelen, maar mag absoluut niet gebruikt worden op dieren die bestemd zijn voor de voedingsketen. Helaas heeft de fabrikant van een anti luizen middel dat veelvuldig door pluimveehouders gebruikt wordt toch Fipronil verwerkt in het product. Hierdoor zijn miljoenen eieren vervuild met dit middel.
04-08-2017

Toename van het aantal antibiotica-resistente bacteriën waaronder gonorroe

In de eerste week van juli van dit jaar zijn een aantal opmerkelijke publicaties verschenen over de verontrustende toename van het aantal resistente bacteriën. Op 5 juli verscheen een rapport van het RIVM over de aanwezigheid van resistente bacteriën in het oppervlaktewater welke daar na zuivering van afvalwater in terecht zijn gekomen.
13-07-2017

Toename in soa besmetting

Het afgelopen jaar is er een toename geconstateerd van het percentage mensen dat besmet blijkt te zijn met een soa. Opvallend en zorgelijk daarbij is tevens de constatering dat het aantal soa-consulten bij huisartsen in diezelfde tijd afnam.
24-06-2017

Alzheimer medicament zegen voor tandartsen?!

Het medicament tideglusib (GSK-3 antagonist), ingezet bij o.a. de ziekte van Alzheimer, blijkt ook succesvol ingezet te kunnen worden bij het herstel van tandcariës (Neves et al., Scientific Reports 7: 39645, 09 januari).
19-01-2017

Binnenkort bij Benilabs: SOA, Vaginosis en Vaginitis testen

Ons test aanbod wordt binnenkort uitgebreid met een aantal nieuwe testen. U kunt dan ook bij ons terecht voor het discreet en anoniem testen op de veel voorkomende SOA´s Chlamidia, Gonorroe en Trichomonas. Daarnaast introduceren wij tevens een test op Vaginosis en Vaginitis. We houden u op de hoogte.
08-01-2017

Nieuwe inzichten in het proces van metastasering

Recent onderzoek aan borstkanker in muizenmodellen (Nature, 14 december 2016) heeft bewijs geleverd voor het al langer bestaande vermoeden dat metastasering al op kan treden lang voordat er sprake is van een primaire tumor (Gen News Highlights, 15 december 2016).
07-01-2017

Minister Schippers wil voedselfraude stevig aanpakken

Bedrijven die met opzet foutieve informatie over voedingsproducten leveren, moeten stevig worden aangepakt. Dit schrijft Minister Edith Schippers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer, omdat er uit een rapport van de consumentenbond bleek dat voedselfraude nog steeds veel voorkomt.
11-11-2016

Desinfectie kweekt antibioticaresistentie

Aansluitend aan de berichten over het gevaar van resistentieontwikkeling door het gebruik van het desinfectiemiddel triclosan (o.a. aanwezig in bepaalde tandpasta´s, zie eerdere berichtgeving) is recent ook een artikel verschenen over hetzelfde effect veroorzaakt door gebruik van het antisepticum chloorhexidine (Antimicrobial Agents and Chemotherapy (AAC.01162; 31-10-2016).
11-11-2016

Verwarrend vinkje wordt vervangen door app

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft besloten het vinkje te vervangen door een voedingsapp. Het doel van deze app is om objectieve en heldere informatie te geven, aldus Schippers. Het verdwijnen van de vinkjes op voedingsproducten is een goede zaak omdat daarmee een einde komt aan de verwarrende informatie waar de verschillende vinkjes voor staan.
06-11-2016

Antibacteriële zeep verboden in de Verenigde Staten

Vorige maand heeft de Amerikaanse Food and Drug administration (FDA) een verbod afgekondigd op het gebruik van 19 actieve bestanddelen in antibacteriële zeep omdat wetenschappelijk bewijs ontbreekt dat deze zeep beter onschadelijk maakt dan gewone. Met name het sinds de 60er jaren veel toegepaste triclosan wordt daarbij genoemd.
18-10-2016

Varkensvlees in appelsap

Wie heldere appelsap of appelfrisdrank drinkt krijgt zonder het te weten de resten van dode varkens of runderen binnen zo bericht de Duitse tak van de Europese consumentenorganisatie Foodwatch.
07-10-2016

Parodontitis test niet meer leverbaar

De producent van het door ons gebruikte systeem voor de parodontitis testen heeft ons laten weten te zijn gestopt met de productie van de daarvoor noodzakelijke verbruiksmaterialen. Aangezien de voor ons in aanmerking komende alternatieven niet voldoen aan de door ons gestelde eisen van kwaliteit en/of prijs zijn wij helaas genoodzaakt het aanbieden van onze parodontitis tests per 01-10-2016 te beëindigen. Het aanvraagformulier voor deze testen is derhalve van onze website verwijderd. Wij danken onze clientèle voor het in de afgelopen jaren gestelde vertrouwen.
01-10-2016

Wet DNA-onderzoek versoepelen, wenselijk of niet?

'Wet DNA-onderzoek moet versoepeld worden na 'containerbaby', kopt het AD op 16 augustus jl. De wet moet worden verruimd om vaker DNA-verwantschapsonderzoek mogelijk te maken als een kind te vondeling is gelegd. Tot die conclusie komt minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) naar aanleiding van de zaak van de zogenoemde 'containerbaby' in Amsterdam.
02-09-2016

Lidl haalt kogelbiefstuk terug

De Duitse vleesproducent Artland Convenience heeft twee weken geleden zijn via Lidl verkochte kogelbiefstuk teruggehaald i.v.m. een besmetting met de STEC bacterie (een shiga-toxine producerende E. coli bacterie). Dit geeft aan dat er inderdaad controle van de producten plaatsvindt. Het laat echter tevens zien dat het moment van controle niet optimaal gekozen is. De besmetting had al aangetoond moeten zijn voordat het vlees in de winkel lag.
30-08-2016

Reactie aan NRC: hoe verwijder ik hardnekkige eierresten?

Op 9 mei 2016 stond er in de rubriek "Vragen die leven" in de wetenschapsbijlage van het NRC een oplossing voor het verwijderen van hardnekkige eierresten op de vaat. De aldaar geboden oplossing werkt prima, echter mij was een snellere en prettigere oplossing voor dit schoonmaakprobleem in de keuken bekend.  
12-06-2016

Search and destroy beleid ter voorkoming van MRSA

Het zogenaamde "Search and destroy beleid" ter voorkoming van de verspreiding van MRSA binnen ziekenhuizen blijkt kosten te besparen en levens te redden. Dit blijkt uit nader onderzoek van Dennis Souverein van Streeklab Haarlem en collega's.
11-03-2016

HPV besmetting groter dan gedacht

Uit nieuw onderzoek blijkt dat bijna 8 procent van de onderzochte vrouwen besmet is met HPV. Uit ander onderzoek blijkt daarnaast dat het HPV vaccin veel beter werkt dan verwacht. Alle reden om vaccinatie te overwegen. Wij bieden de juiste test om te kunnen bepalen of in uw geval vaccinatie tegen HPV zinvol is.
Vraag daarom nu een test aan.
08-03-2016

Binnenkort nieuwe testen verkrijgbaar bij BeniLabs

Door de stijgende vraag naar uitbreiding van het aantal testen dat wij aanbieden zijn wij momenteel druk doende om het pakket van standaard testen uit te breiden. De afgelopen tijd hebben wij bv. een toegenomen interesse in testen op geslachtsziekten bemerkt en deze zal binnenkort ook via onze website worden aangeboden. 
25-02-2016

Verspreiding van bacteriën gevisualiseerd

Op 10 februari j.l. namen de ministers van Volksgezondheid en Landbouw deel aan een ministeriële conferentie over de EU-aanpak van antibioticaresistentie. Om de inwoners van Nederland bewust te maken van de snelheid waarmee bacteriën zich kunnen verspreiden werd met behulp van een semi wetenschappelijke test een korte film vertoond.
22-02-2016

Keukenhygiëne thuis

Voor horeca gelegenheden gelden strenge hygiëne- en veiligheidsregels. Deze regels en richtlijnen zijn wettelijk vastgelegd en horeca bedrijven worden streng gecontroleerd op naleving hiervan. Maar hoe is het gesteld met de keukenhygiëne bij de mensen thuis? Is men wel voldoende op de hoogte van de gevaren van een slechte keukenhygiëne?
15-11-2015

Vleeskeuringen weer ondergebracht bij de overheid

Door de diverse voedselschandalen wordt de keuring van vlees weer ondergebracht bij de overheid.
13-11-2015

Nu ook gerommel met lamsvlees aangetoond

In april jl. werd door het programma Keuringsdienst van Waarde aangetoond dat lamsvlees niet altijd lamsvlees bevat. Vier van de tien onderzochte monsters bleken deels of geheel uit kalkoenvlees te bestaan.
20-09-2015