Veelgestelde vragen Vaginose test

Op TV zie ik vaak reclame voor een Vaginose thuistest. Wat is het verschil met de zelfafname test van Benilabs en waarom is de test van Benilabs duurder?
De relatief goedkope thuistesten zijn meestal testen waarbij geen laboratorium aan te pas komt. Het materiaal kan zelf afgenomen worden en vervolgens moet aan de hand van een overzichtstabel zelf geconcludeerd worden of er sprake kan zijn van vaginose. Deze test geeft echter alleen een indicatie van de zuurgraad van de vagina en is dus geen test op micro-organismen. De uitslag is vaak weinig betrouwbaar en geeft daarnaast nauwelijks inzicht in het eigenlijke probleem. Daarom zal een huisarts de test opnieuw moeten afnemen om de juiste diagnose te stellen en een gerichte behandeling te starten.

De vaginose test van BeniLabs is een zgn. zelfafnametest waarbij het materiaal wel zelf afgenomen wordt, maar waarbij het laboratorium uiteindelijk de test uitvoert. Met behulp van professionele apparatuur wordt daarbij via DNA-analyse gekeken óf en zo ja, welke micro-organismen aanwezig zijn. Aan de hand daarvan wordt de diagnose gesteld en kan een gericht behandelingsadvies worden voorgesteld. Een ander voordeel is dat ook de regelmatig voorkomende dubbel-infecties direct aangetoond kunnen worden. Het behandelingsvoorstel kan dan direct daarop aangepast worden.

Hoe betrouwbaar is de Vaginose test van BeniLabs?
Onze test voldoet aan de hoogste eisen omdat er gebruik wordt gemaakt van dezelfde test en professionele apparatuur welke ook in veel ziekenhuizen wordt toegepast. Daarnaast heeft onze test een CE-ivd markering en voldoet daarmee aan de door de EU gestelde eisen aan medisch diagnostische testen.

Hoelang duurt het voor de uitslag van mijn Vaginose test bekend is?
Na ontvangst van het door uzelf afgenomen materiaal wordt de analyse binnen 24 uur afgerond. De uitslag wordt u daarna direct per mail toegestuurd.

Wanneer ontvang ik de factuur voor de test die ik bestel?
De factuur ontvangt u na bestelling van de test. Na overboeking wordt u het afname setje direct toegestuurd.

Mag ik zelf contact opnemen om de uitslag te krijgen?
Dat kan via een van onze telefoonnummers. Indien er geen mail gewenst is, geef dit dan aan op het antwoordformulier.

Hoe moet ik een Vaginose/Vaginitis test afnemen?
In het afname setje dat je ontvangt zit een duidelijke handleiding. Bij vragen kun je ons altijd bellen en/of mailen.

Op welke dagen kan ik het beste mijn test materiaal versturen?
De beste tijden zijn van maandag t/m vrijdag voor lichting van de bus. Houdt er rekening mee dat in het weekend en op feestdagen de bus niet geleegd wordt. Indien de bus op de dag van afname niet meer geleegd wordt, bewaar het materiaal dan in de koelkast.

Hoe stuur ik het afgenomen materiaal naar het laboratorium?
In het afname pakketje is alles aanwezig voor het versturen naar het laboratorium. Lees hiervoor de gebruiksaanwijzing dat in het pakketje aanwezig is.

Kan ik bij vragen over de afname zelf contact opnemen met het laboratorium?
Uiteraard! Dat kan via een van onze telefoonnummers of per mail.