Candida Vaginitis

Candida is een schimmelinfectie die veroorzaakt wordt door gistachtige schimmels. Een gist die vaak bij de mens wordt aangetroffen is Candida albicans. Deze gist is bij vrijwel iedereen aanwezig als een normale bewoner van de huid, de mond, de darm en de vagina en vormt met de daar aanwezige bacteriën een zeker evenwicht. Door diverse factoren kan deze gist uitgroeien en daarbij draden gaan vormen. Vanaf dat moment spreekt men van een schimmel. Dit kan gebeuren onder invloed van medicatie (antibiotica), bij zwakte van het immuunsysteem of door de aanwezigheid van parasieten. In tegenstelling tot vaginose blijft het vaginale milieu zijn zure waarde behouden waardoor de groei van ongewenste bacteriën niet of nauwelijks plaatsvindt.

Klachten bij candida vaginitis

Naast een dikke, witte, hüttenkäse-achtige vaginale afscheiding welke aan de vaginawand blijft kleven zijn jeuk, een branderig gevoel en een vaak pijnlijke geslachtsgemeenschap de meest voorkomende problemen. De symptomen nemen in de week voor de menstruatie toe.

Behandeling candida vaginitis

Voor behandeling van candida vaginitis kunnen anti-schimmel middelen worden voorgeschreven. Belangrijk daarbij is te weten dat deze middelen vaak bestanddelen bevatten die voorbehoedsmiddelen zoals een pessarium en latex condooms poreus kunnen maken. Het drooghouden van de schaamstreek en het dragen van loszittende, absorberende katoenen kleding verminderen de kans op overgroei van de schimmel.