Bacteriele vaginose

Bacteriële vaginose is geen SOA (seksueel overdraagbare aandoening), maar berust op een verstoring van het bacteriële evenwicht in de vagina. Men spreekt van een bacteriële vaginose (in de regel kortweg als vaginose uitgedrukt) als er sprake is van een abnormale vaginale afscheiding die niet veroorzaakt wordt door een schimmel en/of SOA-infectie, maligniteit, herpes simplex-virus of door een infectie van de baarmoeder.

In 1955 werd een bacterie beschreven welke in grote aantallen voorkwam bij een bepaald type vaginale afscheiding. Deze bacterie: Gardnerella vaginalis genaamd had de normaal in de vagina voorkomende melkzuurbacteriën (Lactobacilli) grotendeels verdrongen. De lactobacillen zorgen normaliter voor een zuur milieu in de vagina (lage Ph waarde) waarin de Gardnerella bacteriën niet kunnen groeien. Indien het milieu minder zuur wordt dan krijgen de ongewenste bacteriën kans om uit te groeien. Naast Gardnerella werd ook een toename van andere soorten bacteriën waargenomen welke samen het vaginale milieu ongunstig beïnvloeden.

Factoren die de normale vaginale zuurgraad kunnen verstoren zijn diabetes, antibiotica gebruik, slechte hygiëne of overmatige zeepgebruik, het dragen van een spiraaltje, frequent seksueel contact (prostituees), zwangerschap, verminderde weerstand, strak zittende kleding en infecties van buitenaf.

Meer informatie over Bacteriële Vaginose: