Vaginose en Vaginitis

Vaginale afscheiding is een normaal verschijnsel

Vaginale afscheiding (fluor vaginalis) is een normaal verschijnsel. In de vagina leven allerlei bacteriën waaronder melkzuurbacteriën (Lactobacillus) die melkzuur produceren. Hierdoor heerst er in de vagina een zuur milieu waarin normale bacteriën zich goed kunnen ontwikkelen. Deze bacteriën bieden bescherming tegen de groei van ongewenste bacteriën en schimmels welke normaliter slechts in geringe hoeveelheden aanwezig zijn. Als gevolg van veranderingen in het vaginale milieu kan vaginale afscheiding in sommige gevallen echter problematisch worden.

De vaginale afscheiding kan onder bepaalde omstandigheden toenemen, zoals bijvoorbeeld rondom de ovulatie of tijdens de zwangerschap. Deze toename in de hoeveelheid afscheiding is normaal en wordt veroorzaakt door veranderingen in hormoonspiegels. Hoge oestrogeenspiegels afkomstig van de moeder kunnen bv. bij meisjes gedurende de eerste twee levensweken vaginale afscheiding veroorzaken (lichte bloedingen treden vaak op als de oestrogeenspiegel abrupt daalt) maar ook in de maanden voor de menarche, wanneer de oestrogeenspiegel toeneemt, kan de afscheiding sterk toenemen. De normale vaginale afscheiding is vaak melkwit, geurloos en niet irriterend. Afscheiding als gevolg van vaginose/vaginitis gaat vaak samen met o.a. jeuk, roodheid, branderig gevoel, pijn bij het plassen en pijn tijdens geslachtsgemeenschap.

Wat is vaginose en vaginitis?

In het dagelijkse taalgebruik worden de termen vaginose en vaginitis vaak door elkaar gebruikt. Vaginose behoort tot de verschillende vormen van vaginitis en kenmerkt zich door het ontbreken van specifieke kenmerken van een ontsteking (afwezigheid van duidelijke ontstekingscellen zoals granulocyten). Tegenwoordig wordt daarom bij deze vorm niet van vaginitis gesproken maar van (bacteriële) vaginose. Vaginitis is een infectieuze of een niet infectieuze ontsteking van het slijmvlies (mucosa) van de vagina, soms gepaard gaande met een ontsteking van de vulva (schaamstreek).

Oorzaken vaginitis

Bij kinderen bestaat vaginitis meestal uit een infectie met darmbacteriën (darmflora). Vaak ligt daar en slechte hygiëne aan ten grondslag (bv. het afvegen van achter naar voor na toiletbezoek, het niet wassen van de handen, krabben als reactie op jeukklachten). Bestanddelen in badschuim of zeep kunnen ontstekingen geven evenals achtergebleven papierresten na toiletbezoek. Soms zijn specifieke bacteriën (streptococcen, staphylococcen), schimmels of wormen (pinworm) verantwoordelijk voor het ontstaan van vaginitis. Bij vrouwen in de vruchtbare periode is vaginitis vaak van infectieuze aard. Drie hoofdtypen worden daarbij onderscheiden: de bacteriële vaginosen, candida vaginitis (schimmel infecties) en Trichomonas vaginitis welke seksueel overdraagbaar is (SOA).

Heeft u last van vaginale klachten, maar blijft u (net als veel andere vrouwen) uit angst voor het uitstrijkje het bezoek aan de huisarts maar uitstellen?
Dan biedt onze vaginose/vaginitis/trichomonas zelfname test de oplossing. Want hiermee kunt u heel eenvoudig en in de privacy van uw eigen woning het materiaal afnemen en door ons laten testen.