Trichomonas

Een Trichomonas infectie wordt veroorzaakt door de parasiet Trichomonas vaginalis. De peervormige parasiet beweegt zich voort met zgn. zweepdraden, bekijk eens deze microscoop opname van Trichomonas om een indruk te krijgen van hoe dat eruit ziet. Deze parasiet leeft in de vagina en wordt daarom zelden bij mannen aangetroffen. Mannen kunnen wel besmet worden maar de parasiet overleeft niet lang in de penis en de besmetting verdwijnt daarmee automatisch.

In het normale vaginale milieu is de parasiet inactief en kan zo jarenlang in de vagina aanwezig zijn zonder opgemerkt te worden. Onder invloed van diverse factoren kan de zuurgraad van het vaginale milieu veranderen. Dit activeert de parasiet. Gelijktijdig kunnen dan ook bepaalde bacteriën geactiveerd worden waardoor met deze soa ook een vaginose kan ontstaan (zie onze test op vaginose/vaginitis/Trichomonas). Een trichomonas besmetting vergroot bij zowel vrouwen als mannen de kans op het krijgen van andere soa´s doordat de slijmvliezen in vagina en urinewegen beschadigd raken.

Klachten bij vrouwen die kunnen wijzen op een trichomonas besmetting

Vrouwen hebben vaak geen klachten. Dit is o.a. afhankelijk van de zuurgraad in de vagina. Bij een lage zuurgraad (normale situatie) is trichomonas inactief. Indien de zuurgraad verhoogd wordt als gevolg van bijvoorbeeld een bacteriële infectie kan deze parasiet geactiveerd worden, Klachten die dan ontstaan zijn, een ontstoken vagina en een rode en geïrriteerde huid, pijn bij het plassen en een vies ruikende groenige, schuimige afscheiding.

Klachten bij mannen die kunnen wijzen op een trichomonas besmetting

Mannen hebben meestal geen klachten. Een ontstoken eikel en een rode en geïrriteerde huid kunnen wijzen op een trichomonas besmetting. Pijn bij het plassen komt voor en soms kan een plasbuisontsteking voorkomen. Meestal verdwijnt de na een aantal weken de infectie vanzelf.

Behandeling trichomonas besmetting

Trichomonas is eenvoudig te behandeling met een antibioticum. Behandeling kan via huisarts of GGD. Belangrijk te weten is dat je na behandeling tijdens een onveilig contact opnieuw besmet kunt raken. Naast het nemen van beschermende maatregelen (gebruik condooms) is het daarom van groot belang om altijd alle sekspartners te waarschuwen om zich ook op soa´s te laten testen. Huisarts en GGD kunnen je helpen om je sekspartners al dan niet anoniem te waarschuwen voor een mogelijke besmetting.