Syfilis

Ook deze soa wordt veroorzaakt door een bacterie (Trepanoma pallidum). Deze bacterie overleeft in het bloed en besmetting ontstaat dan ook via kleine wondjes/ bloedinkjes. Als eerste symptoom ontstaat enkele weken na de besmetting een zweertje bij de geslachtsdelen. Het zweertje is niet pijnlijk en heeft een harde buitenrand. Na een tijdje verdwijnt het vanzelf maar de bacterie blijft aanwezig als de soa niet behandeld wordt.

Al in een vroeg stadium kunnen klachten ontstaan van niet jeukende uitslag op het bovenlichaam, de handpalmen en de voetzolen. Kale plekken op het hoofd en grijs gekleurde wratten op geslachtsdelen en anus komen ook voor. In het algemeen heeft men last van griepachtige verschijnselen zoals koorts en spier- en gewrichtspijn. Onbehandelde syfilis kan na een aantal jaren terugkomen en daarbij de hersenen aantasten met ernstige dementie of de dood tot gevolg.

Een syfilis-test is een bloedonderzoek waarvoor een druppeltje bloed nodig is dat via een vingerprik kan worden verkregen.