Gonorroe

Gonorroe (ook wel Gonorrhoeae) wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhea. Deze bacterie nestelt zich in de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, keel en ogen. Deze soa leidt bij mannen tot een pusachtige afscheiding uit de penis en wordt daarom ook wel druiper genoemd. Bij zowel mannen als vrouwen kan onbehandelde gonorroe leiden tot onvruchtbaarheid.

Bij onbeschermde geslachtsgemeenschap is de kans groot dat deze bacterie op de partner wordt overgedragen. Ook via de vingers en/of speeltjes is overdracht mogelijk. Door direct contact met de slijmvliezen van de keel (orale seks) of anus (anale seks) kan de bacterie ook daarop worden overgebracht. Deze plaatsen moeten daarom na orale en/of anale seks eveneens op gonorroe worden gecontroleerd. Voor iedere plaats is daarbij een aparte test nodig.

Klachten bij vrouwen die kunnen wijzen op een gonorroe besmetting

Net zoals bij chlamydia ervaren vrouwen vaak weinig of geen klachten. Klachten die voorkomen zijn: pijn of een branderig gevoel bij het plassen, meer vaginale afscheiding die kan stinken en/of er pusachtig uitziet, bloedverlies tussen twee menstruaties, irritatie of jeuk rond de anus, slijmerige of pus-achtige afscheiding bij de ontlasting, keelontsteking of opgezette klieren in de hals en eventueel ontstekingen elders in het lichaam. Tijdens de zwangerschap geeft gonorroe een risico op vroeggeboorte van de baby. Zwangere vrouwen kunnen de infectie overbrengen op de baby welke daar een oogontsteking van kan krijgen.

Klachten bij mannen die kunnen wijzen op een gonorroe besmetting

Mannen hebben meestal duidelijke klachten welke tussen enkele dagen tot enkele weken na de besmetting ontstaan. Kenmerkend voor een gonorroe besmetting bij mannen zijn een pusachtige geel tot groen gekleurde afscheiding uit de plasbuis, pijn of irritatie bij het plassen, irritatie of jeuk rond de anus, slijmerige of pus-achtige afscheiding bij de ontlasting, keelontsteking of opgezette klieren in de hals en mogelijk ontstekingen elders in het lichaam.

Lichamelijke gevolgen van een onbehandelde gonorroe besmetting

Als de ziekte niet wordt behandeld kan gonorroe bij vrouwen leiden tot een chronische ontsteking van de inwendige geslachtsorganen en kan daarmee tot verminderde- of onvruchtbaarheid leiden. Mannen kunnen een bijbalontsteking of een ontsteking aan de prostaat krijgen. Ook bij mannen kan een onbehandelde gonorroe verminderde vruchtbaarheid tot gevolg hebben.

Behandeling gonorroe besmetting

Gonorroe is eenvoudig te behandelen met een antibioticum. Behandeling kan via huisarts of GGD. Belangrijk te weten is dat je na behandeling tijdens een onveilig contact opnieuw besmet kunt worden. Naast het nemen van beschermende maatregelen (gebruik condooms) is het daarom van groot belang om bij een gebleken besmetting altijd alle sekspartners te waarschuwen om zich ook op soa´s te laten testen. Huisarts en GGD kunnen je helpen om je sekspartners al dan niet anoniem te waarschuwen voor een mogelijke besmetting.