Chlamydia

Chlamydia is de meest voorkomende soa en wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis. Bij onbeschermde geslachtsgemeenschap wordt deze bacterie al in bijna driekwart van de gevallen op de partner overgedragen. Ook via de vingers en/of speeltjes is overdracht mogelijk. Door direct contact met de slijmvliezen van de keel of anus kan de bacterie ook daarop worden overgebracht. Deze plaatsen moeten daarom na orale en/of anale seks eveneens (apart) op chlamydia getest worden.

Klachten bij vrouwen die kunnen wijzen op een chlamydia infectie

Bij de meeste besmette vrouwen blijft deze ziekte onopgemerkt en zij fungeren daarmee dus als drager. Klachten die voorkomen zijn: pijn of een branderig gevoel bij het plassen, veranderde afscheiding of bloedverlies tussen de menstruaties of tijdens geslachtsgemeenschap.

Klachten bij mannen die kunnen wijzen op een chlamydia infectie

Mannen hebben vaker klachten dan vrouwen. Een branderig gevoel bij het plassen, een waterige afscheiding (vooral in de ochtend merkbaar) en soms pijn in de balzak. De klachten kunnen daarbij lijken op die van gonorroe.

Lichamelijke gevolgen van een onbehandelde chlamydia besmetting

Als de ziekte niet wordt behandeld kan chlamydia bij vrouwen leiden tot een chronische ontsteking van de inwendige geslachtsorganen en kan daarmee tot verminderde- of onvruchtbaarheid leiden. Ook bij mannen kan een onbehandelde chlamydia verminderde vruchtbaarheid tot gevolg hebben.

Behandeling chlamydia besmetting

Chlamydia is eenvoudig te behandelen met een antibioticum. Behandeling kan via huisarts of GGD. Belangrijk te weten is dat je na behandeling tijdens een onveilig contact opnieuw besmet kunt raken. Naast het nemen van beschermende maatregelen (gebruik condooms) is het daarom van groot belang om bij een gebleken besmetting altijd alle sekspartners te waarschuwen om zich ook op soa´s te laten testen. Huisarts en GGD kunnen je helpen om je sekspartners al dan niet anoniem te waarschuwen voor een mogelijke besmetting.