Seksueel overdraagbare aandoening (SOA)

Een soa (seksueel overdraagbare aandoening) is een besmettelijke ziekte die opgelopen kan worden bij onbeschermd lichamelijk contact met iemand die de soa al heeft. Vroeger werd gesproken van geslachtsziekte omdat besmetting voornamelijk optreedt na onbeschermde seks (geslachtsgemeenschap, orale seks, anale seks) met een besmette partner. De meest bekende soa‘s zijn Chlamydia, Gonorroe, Syfilis en HIV (aids).

De meeste soa‘s worden door bacteriën of virussen veroorzaakt. Deze ziekteverwekkers bevinden zich vaak in de slijmvliezen van de vagina en penis, in het sperma of achter de voorhuid, de anus en de keel. Wanneer contact wordt gemaakt met een partner kan de ziekteverwekker daardoor worden overgedragen. Bij sommige soa‘s bevindt de ziekteverwekker zich in het bloed (o.a. syfilis en HIV) en kan via kleine wondjes worden overgedragen. Naast intiem seksueel contact zijn veel soa‘s ook op andere manieren overdraagbaar, bv. door intraveneus drugsgebruik, bloedtransfusies en zelfs via intiem maar niet seksueel contact. De aanwezigheid van een soa vergroot ook de kans op het krijgen van andere soa‘s en gelijktijdig wordt daarmee de bestrijding bemoeilijkt.

Sommige soa‘s kunnen na jaren zeer ernstige en niet meer te bestrijden gevolgen hebben, terwijl ze in een vroeg stadium goed te behandelen zijn. Schaamte verhindert daarbij vaak een bezoek aan de huisarts waardoor bestrijding steeds lastiger wordt.

Klachten en symptomen bij SOA's

Een van de problemen bij soa‘s is dat de drager geen duidelijk herkenbare klachten hoeft te hebben. De ziekte kan ook dan echter overgedragen worden. Vooral chlamydia en gonorroe kunnen bij vrouwen geheel zonder klachten verlopen. Klachten die mogelijk op een soa wijzen, zijn:
  • Huiduitslag (onder andere bij syfilis)
  • Afscheiding of pus uit penis, vagina of anus. Bij vrouwen is de afscheiding vaak meer dan normaal. De afscheiding kan waterig, melkachtig, gelig of groenig van kleur zijn en anders ruiken.
  • Branderig gevoel, pijn bij of na het plassen of kleine beetjes moeten plassen.
  • Zweertjes, wratjes, blaasjes op de penis, vagina, anus of mond (onder andere bij syfilis).
  • Jeuk, aan de eikel, schaamlippen of anus.
  • Gezwollen klieren in de liezen (onder andere bij syfilis).
  • Pijn in één of beide (bij)ballen.
  • Pijn in de onderbuik.
  • Pijn bij het plassen (onder andere bij mannen bij chlamydia en gonorroe).
  • Pijn bij het vrijen, of onregelmatig of abnormaal bloedverlies, bijvoorbeeld na het vrijen of tussen twee menstruatieperioden in.

Soorten geslachtsziekten:
De in Nederland meest voorkomende soa‘s zijn: chlamydia, gonorroe, syfilis, trichomonas, hepatitis-B en HIV (aids).

Heeft u onbeschermde seks gehad en bent u nu bang voor een SOA?
Doe een zelfafname-test en krijg snel en discreet antwoord. U hoeft dus niet gelijk naar de huisarts want met onze test kunt u heel eenvoudig en in de privacy van uw eigen woning het materiaal afnemen en door ons laten testen.