Verspreiding van bacteriën gevisualiseerd

Op 10 februari j.l. namen de ministers van Volksgezondheid en Landbouw deel aan een ministeriële conferentie over de EU-aanpak van antibioticaresistentie. Om de inwoners van Nederland bewust te maken van de snelheid waarmee bacteriën zich kunnen verspreiden werd met behulp van een semi wetenschappelijke test een korte film vertoond.


Deze korte film heeft de titel “Verspreiding is grensoverschrijdend". Het getoonde experiment visualiseert wat de meeste mensen waarschijnlijk al van nature beseffen: de zolen van schoenen zijn smerig en verspreiden van alles waarmee het in aanraking is geweest. Voor de verspreiding van resistente bacteriën zullen de schoenzolen alleen een belangrijke rol spelen voor zover het risicogebieden betreft zoals ziekenhuizen, zorginstellingen en veterinaire bedrijven.

Het is een goede zaak dat het Ministerie ons bewust wilt maken van het gemak waarmee bacteriën zich verspreiden, maar het zou m.i. veel overtuigender en daarmee educatiever zijn om soortgelijke experimenten op te zetten waarmee de verspreiding van ziektekiemen via onder andere de volgende wegen gevisualiseerd zou kunnen worden:
  • Binnendeurklink van toiletten en toiletruimtes.
  • Handvaten van winkelwagentjes.
  • Papiergeld.
  • Groenteafdeling van supermarkten.
  • Schaaltjes met snacks/snoepjes zonder lepel in openbare ruimtes en op besloten feestjes.
  • Het niesen en hoesten zonder bescherming.
  • Zitplaatsen in openbare gelegenheden/vervoersmiddelen.
Helemaal voorkomen kunnen we het niet en zou ook niet wenselijk zijn, maar als iedereen zich de risico´s op het verkrijgen/verspreiden van infecties via bovengenoemde voorbeelden zou realiseren zouden we al een heel eind in de goede richting gaan denk ik.


Geplaatst op: 22-02-2016