Parasiet mogelijk verantwoordelijk voor bepaalde vormen van Alzheimer, Parkinson, Epilepsie en hersentumoren

Naar schatting is ongeveer 1/3 van de wereldbevolking besmet met de parasiet Toxoplasma gondii, verantwoordelijk voor toxoplasmose. In een op 13 september 2017 gepubliceerde studie (Scientific Reports 7, Article number: 11496 (2017) doi:10.1038/s41598-017-10675-6) wordt een mogelijke relatie tussen
toxoplasmose en Alzheimer, Parkinson, epilepsie en bepaalde hersentumoren beschreven.


De bron van de parasiet bevindt zich in de uitwerpselen van katachtigen. Katten worden besmet na het eten van ratten en/of muizen waarin de voorstadia van de parasiet aanwezig zijn. In de katten vindt vervolgens de seksuele voortplantingscyclus van de parasiet plaats. De zogenaamde oöcysten die daaruit ontstaan worden vervolgens met de uitwerpselen van de kat uitgescheiden. Dit gebeurt met name bij jonge katten welke daarbij ziekteverschijnselen vertonen die vaak als kattenziekte wordt omschreven.

De oöcysten vormen vervolgens een belangrijke bron van besmetting voor o.a. de mens (kattenbak, zandbak waarin katten hun behoefte doen en tuinieren). Varkens, geiten en schapen blijken ook gevoelig te zijn voor infectie en fungeren dan ook als mogelijke bron van besmetting na het eten van niet- of onvoldoende verwarmd vlees. Een derde mogelijkheid om besmet te raken is via de placenta, van moeder op ongeboren kind.
 
Aanbevelingen van de auteurs:
Belangrijk is het ontwikkelen van medicijnen/ vaccins om het mogelijk schadelijke effect op de hersenen tegen te gaan en indien mogelijk zelfs te herstellen.

Persoonlijke aanbevelingen:
Een goede en tijdige medicatie voor alle jonge katten, gepaste hygiënemaatregelen en het niet eten van rauwe en/of halfgare vleesproducten lijken daarbij de belangrijkste stappen om besmetting te voorkomen.

Lees het volledige onderzoek ->


Geplaatst op: 15-09-2017