Desinfectie kweekt antibioticaresistentie

Aansluitend aan de berichten over het gevaar van resistentieontwikkeling door het gebruik van het desinfectiemiddel triclosan (o.a. aanwezig in bepaalde tandpasta´s, zie eerdere berichtgeving) is recent ook een artikel verschenen over hetzelfde effect veroorzaakt door gebruik van het antisepticum chloorhexidine (Antimicrobial Agents and Chemotherapy (AAC.01162; 31-10-2016).


Het chloorhexidine bindt zich aan negatief geladen componenten van de bacteriële celwand en verstoort daarbij de celwand dusdanig dat de bacterie het loodje legt. Aangetoond werd dat chloorhexidine in staat is Klebsiella pneumoniae bacteriën resistentie te laten ontwikkelen tegen het antibioticum Colistine, een antibioticum dat vooral dient als laatste redmiddel tegen multiresistente bacteriën (zgn. reserve antibioticum).

Chloorhexidine wordt in de tandheelkunde veelvuldig gebruikt als desinfecterend mondspoelmiddel. Belangrijk nieuws dus voor mondverzorgers om met deze gegevens rekening te houden door het aantal en de duur van de kuren zoveel als mogelijk te beperken. Wederom een goed argument om het belang van een goede persoonlijke mondverzorging te benadrukken.

Klik hier voor het volledige artikel van C2W over de antibiotica resistentie.


Geplaatst op: 11-11-2016