Varkensvlees in appelsap

Wie heldere appelsap of appelfrisdrank drinkt krijgt zonder het te weten de resten van dode varkens of runderen binnen zo bericht de Duitse tak van de Europese consumentenorganisatie Foodwatch.


Bij het klaringsproces van de ruwe sappen wordt namelijk gelatine toegepast. De zeer geringe hoeveelheid gelatine (gemaakt uit vnl. varkens beenderen of visresten) die na klaren mogelijk nog in de heldere oplossing achterblijft zouden voor mensen met principiële of religieuze bezwaren tegen het consumeren van (bepaalde) dieren ervoor zorgen dat ze ongewild de dode resten naar binnen krijgen, zo wordt gemeld op Joop.nl.

Ongeacht de aanleiding van het onderzoek lijkt me deze uitspraak wel erg ver gezocht en meer gedaan om weer een aansprekend thema voor een artikeltje te hebben.

Zinvoller zou het zijn om in het kader van de principiële en religieuze bezwaren erop te wijzen dat gelatine een veelvuldig toegepast bestanddeel is van bv. veel zoetwaren (o.a. winegums, drop), ijs, vruchtenyoghurt, mousses, cheesecakes en in allerlei light producten. Al deze producten worden in het algemeen probleemloos geconsumeerd terwijl het gelatine hierin tot de normale ingrediënten behoort.



Geplaatst op: 07-10-2016