Verwarrend vinkje wordt vervangen door app

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft besloten het vinkje te vervangen door een voedingsapp. Het doel van deze app is om objectieve en heldere informatie te geven, aldus Schippers. Het verdwijnen van de vinkjes op voedingsproducten is een goede zaak omdat daarmee een einde komt aan de verwarrende informatie waar de verschillende vinkjes voor staan.


Twijfel bestaat of de beoogde app nu wel duidelijkheid zal verschaffen. Hoogleraar retail en marketing Laurens Sloot acht bijvoorbeeld meer voedingsonderwijs op de basisschool veel effectiever. Directeur Gerda Feunekes van Het Voedingscentrum ziet daarentegen juist wel kansen maar sluit niet uit dat er later nog een nieuw keuze bevorderend logo komt voor mensen die niet handig zijn met apps. Aangezien overgewicht en een ongezond eetpatroon juist voorkomt bij consumenten uit de lagere sociale klasse en bij 40-plussers is de kans dus aanzienlijk dat deze app zijn doel grotendeels zal missen. Ook de kans op het missen van productvernieuwingen is groot omdat mensen voor bekende producten niet steeds gebruik zullen maken van dezelfde app.

Een goed voorstel komt mijns inziens van de Consumentenbond waarin voorgesteld wordt op de voorkant van de verpakking van een product duidelijk aan te geven of er veel of weinig zout, suiker of vet in zit. Indien dit met een balkjessysteem in kleuren wordt aangegeven zal dit voor nagenoeg alle consumenten direct interpreteerbaar zijn. Een balkje voor allergenen kan er natuurlijk ook nog aan toegevoegd worden. Zelfs de beoogde app kan dan voor de geïnteresseerde consument alsnog voor aanvullende informatie zorgen.


Geplaatst op: 06-11-2016