Fipronil schandaal: hoe zit het eigenlijk met het kippenvlees?

Miljoenen eieren vervuild met Fipronil
De afgelopen dagen staat het nieuws bol van de berichtgeving omtrent het Fipronil schandaal. Fipronil is een middel dat vaak gebruikt wordt in anti-luizen middelen, maar mag absoluut niet gebruikt worden op dieren die bestemd zijn voor de voedingsketen. Helaas heeft de fabrikant van een anti luizen middel dat veelvuldig door pluimveehouders gebruikt wordt toch Fipronil verwerkt in het product. Hierdoor zijn miljoenen eieren vervuild met dit middel.


Het Fipronil schandaal is gigantisch en heeft veel teweeggebracht; pluimveehouders zijn begonnen met ruimingen en hebben grote voorraden eieren vernietigd, supermarkten besloten eerst om alleen de verdachte eieren uit de schappen te helen maar zijn nu begonnen met het verwijderen van alle eieren, de berichtgeving vanuit de autoriteiten is tegenstrijdig en lijkt iedere dag te veranderen. Meer info is bij alle kranten te vinden, zoals trouw.nl.

Maar hoe zit nu met het kippenvlees? Moeten we ons daar geen zorgen om maken?
Bij alle commotie rondom de fipronil-eieren is het natuurlijk ook interessant en zeker belangrijk om te weten hoelang het middel al in de pluimveebedrijven wordt toegepast, m.a.w. hoe lang de consument er al onwetend aan bloot is gesteld. Ook belangrijk is het te weten wat er met de voedingsmiddelen gebeurt waarin de verkeerde eieren zijn verwerkt. En, last but not least, hoe zit het met de bedrijven waar kippen worden gehouden voor de vleesproductie. Is het middel daar ook toegepast? Zo ja, dan is het aannemelijk dat ook een gedeelte van het kippenvlees verontreinigd is aangezien het fipronil niet alleen in de eieren maar ook in het vetweefsel wordt opgeslagen. Lees ook op RTL nieuws


Geplaatst op: 04-08-2017